Psykoterapi

Att ta professionell hjälp har många fördelar, och kan ge stöd, motivation och inte minst nya verktyg för att kunna leva det liv du vill.

Professionellt samtalsstöd

Det kommer i allas liv tillfällen när det känns tungt, svårt, låst. Det är en del av att vara människa. Kanske är det något som har hänt – en arbetssituation som blivit ohållbar, en relation som gått sönder, någon närstående som blivit sjuk. Kanske är allting ”egentligen bra” men du kämpar med jobbiga känslor – ångest, nedstämdhet, ilska, oro. Eller är det något specifikt du vill förändra med dig själv?

Att ta professionell hjälp har många fördelar, och kan ge stöd, motivation och inte minst nya verktyg för att kunna leva det liv du vill. Inom idrotten kan det vara hjälpsamt att få stöd i att hantera prestationsångest för att kunna njuta mer av idrotten samt nå de resultat du önskar.
Mina huvudsakliga intresseområden som psykolog finns inom den kliniska psykologin och jag har fördjupat mig i upplevelsebaserade metoder, till exempel Acceptance & Commitment Therapy (ACT). Jag arbetar med terapimetoderna KBT (kognitiv beteendeterapi), ACT (acceptance and commitment therapy) och CFT (compassionfokuserad terapi). Jag erbjuder också parterapier utifrån IBCT.

Forskning visar att dessa former av psykoterapi kan ge stor och bestående effekt för många olika problemområden. Terapin börjat alltid med en noggrann analys. Det största fokuset läggs på att få en bra bild av samspelet mellan din aktuella livssituation och dina tankar, känslor, beteenden och kroppsliga reaktioner. Naturligtvis är också din historia och bakgrund en viktig pusselbit i förståelsen av vad som håller kvar problemen idag.

Vanliga områden

Stress

Om vi utsätts för långvarig stress och vi under en längre tid inte får den återhämtning vi behöver kan stressen leda till ohälsa och utmattning. Vanliga varningssignaler är smärta i muskler, huvud och mage, sämre immunförsvar, problem med koncentration och minne, sömnproblem, ilska, ledsamhet och uppgivenhet samt ökad oro och ångest.

Depression

En depression innebär att du sällan eller aldrig känner någon glädje eller lust. Inte ens när du gör sådant som du vanligtvis brukar gilla. Lusten och orken att ta itu med saker minskar eller försvinner, och vardagen känns tung och meningslös. Du kan också tappa intresset för det mesta omkring dig, som familjen, arbete eller vad som händer i dina vänners liv. Sök hjälp tidigt så att du kan få behandling.

Prestationsångest

Om du känner obehag när du ska utföra en uppgift i skolan eller på arbetet alternativt prestera inom din idrott kan det vara prestationsångest du upplever. Prestationsångest uttrycker sig likadant som andra former av ångest genom att kroppen går in i ett ”kamp- och flyktläge”. Skillnaden är vad som utlöser reaktionen. Det handlar ofta i grunden om en överdriven rädsla av att misslyckas och att bli kritiskt granskad, att inte duga.
Prestationsångest är vanligt hos barn, tonåringar och vuxna och behandling utifrån ACT och CFT hjälper många.

Ångest

Ångest kan beskrivas som en stark känsla av obehag och en intensiv olust som påverkar både kropp och tanke. Det kan drabba alla någon gång i livet. Ångest kan komma som korta attacker eller vara mer diffus och långvarig. Hos en del kan ångest vara så pass intensivt att den står i vägen för att leva som vanligt och på så vis kan livskvaliteten försämras. Det finns olika slags ångesttillstånd såsom t ex social fobi, tvångssyndrom och paniksyndrom. Är ångesten återkommande, påverkar vardagen och försämrar livskvaliteten så finns det hjälp att få.

Kronisk sjukdom

Att leva med en kronisk sjukdom är för många något som också påverkar det psykiska måendet. Sara har haft extra fokus på personer med diabetes typ 1 och har hjälpt föräldrar samt tonåringar i att hantera stress och oro kopplat till sjukdomen. Sara har också utvärderat ACT-grupper för unga vuxna med diabetes typ 1 och skulle gärna sprida kunskapen vidare inom diabetesvården i Sverige.
"Fokus är inte att ta bort eller kontrollera tankar eller känslor, utan att lära sig leva med dem och hitta mer meningsfullhet i livet"

"Livet är här och nu - hur vill du leva ditt liv?"

Idrottspsykologi

Idrottspsykologiskt stöd syftar till att hjälpa idrottare, tränare och ledare att må och prestera bra i träning och tävling såväl i vardagen som vid mästerskap. KBT (kognitiv beteendeterapi) är en psykoterapiform med starkt vetenskapligt stöd och som har blivit ett allt mer etablerat stöd inom elitidrotten världen över.

Några idrottspsykologiska områden:
• kunna hantera press eller nervositet och förbereda sig mentalt för tävlingar
• hitta ett bra samspel inom laget
• stöd till ledare och tränare
• kunna uppnå en bra balans mellan träning/tävling och återhämtning.

Att hitta riktning i livet

Om allt var möjligt hur skulle du då leva ditt liv?

Hur kan du prestera och ta hand om dig själv med värme?

Inriktningar

Sara är utbildad vid Uppsala Universitet med inriktning Kognitiv beteendeterapi. Hon arbetar idag främst med tredje vågens KBT såsom ACT, CFT och IBCT och arbetar aktivt i terapirummet med mycket övningar i syfte att hjälpa klienten att komma i kontakt med känslor och tankar och mening i livet. Alla terapier är individanpassade och en beteendeanalys lägger grunden för terapin.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT står för Acceptance and Commitment Therapy, en tredje vågens KBT. Målet i en ACT behandling är att lära klienten olika strategier för att både acceptera de saker i livet som inte går att påverka men också försöka hjälpa klienten att förändra det som faktiskt går att förändra och ta steg i riktning mot det som är viktigt och värdefullt.
En grundprincip i ACT är att det är människans impuls att undvika obehag (ett emotionellt undvikande) som ofta är det som ställer till problem. En person som är rädd för spindlar kanske slutar gå ut, en person som får en panikattack på konserten med mycket folk kanske slutar besöka platser med mycket folk och en person med social fobi kanske slutar att tala inför kollegor och tillslut att träffa sina vänner. Mycket av de problem vi människor brottas med kommer alltså av att vi har lärt oss hantera svårigheter på ett sätt som visserligen hjälper oss på kort sikt, men kanske inte på lite längre sikt. När livet handlar om att bli av med känslor och obehag blir det lätt mycket begränsat.

Men allt vi lärt oss går att lära om. En central behandlingskomponent i ACT är därför att patienten ska våga möta sina rädslor och börja närma sig värdefulla områden i livet som klienten tidigare undvikit samt hitta riktning i livet. I ACT tränas också medveten närvaro och mindfulness.

Compassionfokuserad
terapi (CFT)

Compassionfokuserad terapi (CFT) är en integrativ psykoterapiform med en bas i neurovetenskap, evolutionsteori, anknytningsteori, affektteori och inlärningsteori. 

I terapin jobbar man med tankar, känslor, beteenden och kroppen för att aktivera hjärnans trygghetssystem. Terapin används särskilt för personer med låg självkänsla och vid mycket självkritik men passar egentligen alla människor eftersom vi mår bra av att träna hjärnan i välmående. I terapin tränar man bland annat på att få att få ett vänligare och varmare förhållningssätt till sig själv och andra. Via upplevelsebaserade övningar tränas förmågan till självmedkänsla.

Parterapi (IBCT)

Att ha svårigheter i nära relationer är vanligt och är en anledning till att många söker stöd. Jag träffar par som hamnat i en ond spiral med mycket konflikter och kommunikationsproblem och ofta med lite intimitet och närhet som följd. En del par kommer i mer förebyggande syfte för att undvika separation, ”lite som att lämna in bilen på service”. 

IBCT är en väl beprövad behandlingsform som vilar på gedigen vetenskaplig grund och balanserar förändring och acceptansarbete. En grundläggande tanke är att just acceptans för varandra är en förutsättning för hållbara förändringar. Med hjälp av en grundlig analys kartläggs hur relationsproblemen uppstår och hålls vid liv. På så vis ges perspektiv på konflikten och gör den till ett gemensamt problem som måste lösas genom samarbete och ömsesidig förståelse, i stället för genom anklagelser och aggression. För att bryta ständigt återkommande konflikter arbetas det i IBCT till exempel med att hitta nya konstruktiva beteenden som provas, tränas in och utvärderas. En del par behöver bli bättre på att kommunicera med varandra och får därför öva sig i att lyssna och delge varandra sina tankar utan att angripa och såra den andra. Konkret problemlösning är en annan återkommande intervention.

IBCT är en behandlingsform som passar för de flesta par, oavsett samlevnadsform eller sexuell läggning. Metoden är användbar inte bara i parrelationer, utan också i alla slags situationer, till exempel i arbetsgrupper, där förståelse och samarbete håller på att trängas undan av misstroende och konflikt.

Kontakt

Önskar du att boka tid för terapisamtal, planera och skräddarsy en utbildning efter ditt teams behov eller boka mig som handledare vänligen kontakta mig via kontaktformuläret, e-post eller telefon så hör jag av mig inom kort.
kontakt@psykologsarahammer.se
0737-620429